Békési Helyi Értéktár

Legyünk büszkék hagyományainkra, csodáinkra!

Az értéktárról

Az értéktárról:

A magyar nemzeti értékekről és a hungaricumokról jogszabály rendelkezik. A törvény elfogadásával párhuzamosan országos, megyei és helyi szinten is szerveződik az a feltáró munka, amely a magyar értékek gyűjtését, megőrzését szolgálja. Nemcsak a magyar nemzeti értékeket, hanem a helyi, települési különlegességeket is meg kell őrizni az utókor számára. Ezek megmentése érdekében nyilvánította ki szándékát Békés Város Önkormányzatának Képviselő-testülete, hogy létrehozza a Békési Helyi Értéktárat. Információk a bekesvaros.hu oldalon

2013-10-31 12:00:00

Békési gyógyfürdő

Az első községi fürdő már 1883 körül megalakult, viszont a most ismert fürdőkomplexum első épületére 1939-ig várni kellett.

Napjainkra már nemcsak egy nyitott és fedett úszómedencével, tanuszodai részleggel, szaunával és termálvizes fürdővel is rendelkező stranddá nőte ki magát, hanem egy komplex járóbeteg-ellátó központ is létesült a területén. A békési fürdőt az Asztalos utcai ártézi kút vize táplálja, ami 41,2 °C fokos és a növényi eredetű organikus anyagok miatt barnássárga színű.

A víz gyógyászati szempontból a következő ásványokat tartalmazza: jód, arzén, kovasav és nátrium-bikarbonát. Ennek köszönhetően kiválóan alkalmazható a gyulladásos folyamatok előmozdítására, a neurológiai panaszok, a reumatikus-, a nőgyógyászati és bizonyos bőrbántalmak kezelésére is. De a jód tartalma miatt ajánlott még az érelmeszesedés és a magas vérnyomás tüneteinek enyhítésére is. Alkális vízként a nyálkahártyák idült hurutjaira, gyomorsav túltengés esetén a szervezet lúgosítására is használható.


2013-10-31 12:01:00

Békési ártézi kutak

Békésen az 1930-as évekig összesen 18 fúrott közkút biztosította a közvízellátást, amelyek közül háromból ártézi víz tört a felszínre.

Az egyik ilyen kút már messziről észrevehető a főtéren. Az impozáns oszlop tetején egy turul, a déli oldalán pedig Békés város címere látható. A kutat 1914-ben nyitottak meg, az 582 méter mélyről feltörő víz 34 °C fokos volt. A fém borítású Kossuth utcai ártézi kutat 1927-ben tárták fel, ahonnan 720 méter mélyről 38 °C fokos erősen kéntartalmú vizet lehetett vételezni. Az egyetlen még ma is működő ártézi kút az Asztalos utcában található, amelyet 1928-ban tártak fel. A békési fürdőt is tápláló ásványokban gazdag víz 730 méter mélyről tör fel és 43 °C fokos. Összetételének köszönhetően 1943-ban ásványvízzé minősítették.


Postacím


Békési Polgármesteri Hivatal 5630 Békés, Petőfi Sándor utca 2.

Email


varoshaza@bekesvaros.hu

Telefon


+36 (66) 411-011