Békési Helyi Értéktár

Legyünk büszkék hagyományainkra, csodáinkra!

Az értéktárról

Az értéktárról:

A magyar nemzeti értékekről és a hungaricumokról jogszabály rendelkezik. A törvény elfogadásával párhuzamosan országos, megyei és helyi szinten is szerveződik az a feltáró munka, amely a magyar értékek gyűjtését, megőrzését szolgálja. Nemcsak a magyar nemzeti értékeket, hanem a helyi, települési különlegességeket is meg kell őrizni az utókor számára. Ezek megmentése érdekében nyilvánította ki szándékát Békés Város Önkormányzatának Képviselő-testülete, hogy létrehozza a Békési Helyi Értéktárat. Információk a bekesvaros.hu oldalon

2013-10-31 12:00:00

Békés-tarhosi Zenei Napok

1973-ban Gulyás György javasolta az akkori városvezetésnek, hogy a volt tarhosi diákok találkozói mellett évente rendezzen a város zenei napokat is.

A gondolat 1976-ban, az első Békés-tarhosi Zenei Napok megrendezésével vált valósággá. Hangversenyek, társrendezvények, kísérő programok mellett eleinte karvezetői továbbképző tanfolyam és mesterkurzus, Jeunesses Musicales vonószenekari tábor, országos szakközépiskolai zongoraverseny, nemzetközi kürtkurzus, fuvolakurzus, Körösi Nyári Akadémia ének-zenei szekciója, „Szép magyar beszéd” tanári továbbképző tanfolyam adta az országos hírnévre szert tevő programsorozat gerincét. A Zenei Napok díszelnökei sorában olyan neveket találunk, mint dr. Keresztúry Dezső, Ferencsik János, ifj. Bartók Béla, Szokolay Sándor.

A karvezetői tanfolyamot és mesterkurzust 2007-től a kórustalálkozó váltotta fel. A zenei napok leglátogatottabb eseményei a hangversenyek, melyeket 2009-ig a tarhosi Zenepavilonban rendeztek meg. Számos világhírű és hazai művész nevét sorolhatjuk fel, néhány közülük: Simándy József, Korondy György, Jevgenyij Nyeszterenko, Kováts Kolos, Melis György, Palcsó Sándor, Kukely Júlia, Kincses Veronika, Pitti Katalin, Kocsis Zoltán, Medveczky Ádám, Hollerung Gábor, Miklósa Erika, Somogyi-Tóth Dániel.

A Békés-tarhosi Zenei Napok a Békés Megyei Értéktár tétele!


2013-10-31 12:01:00

Madzagfalvi Napok

A város egyik legnagyobb kulturális eseménye az 1998 óta minden szeptember elején megrendezésre kerülő Madzagfalvi Napok.

A háromnapos rendezvényen minden korosztály megtalálja a neki való programot a széles és színes palettából. A hagyományőrző rendezvények mellett többek között sportesemények, gasztronómiai élmények, állatszépségversenyek, kézműves kirakodóvásár, kiállítások, bemutatók, mindenféle szórakoztató produkciók és a nap végén pedig koncert várja az érdeklődőket a rendezvénytéren.


2013-10-31 12:02:00

Nefelejcs Vigalom és a Tökmulatság

A 2006-ban alakult Nefelejcs Kulturális és Hagyományőrző Közhasznú Egyesület évente két rendezvénnyel színesíti Békés város kulturális életét.

Tavasszal a Vigalom, ősszel pedig a Tökmulatság várja a Durkó utcába látogatókat. A rendezvények célja, hogy megismertessék az érdeklődőket a békési értékekkel, helyi kézműves hagyományokkal, gasztronómiával és népi mesterségekkel.


Postacím


Békési Polgármesteri Hivatal 5630 Békés, Petőfi Sándor utca 2.

Email


varoshaza@bekesvaros.hu

Telefon


+36 (66) 411-011