Békési Helyi Értéktár

Legyünk büszkék hagyományainkra, csodáinkra!

Az értéktárról

Az értéktárról:

A magyar nemzeti értékekről és a hungaricumokról jogszabály rendelkezik. A törvény elfogadásával párhuzamosan országos, megyei és helyi szinten is szerveződik az a feltáró munka, amely a magyar értékek gyűjtését, megőrzését szolgálja. Nemcsak a magyar nemzeti értékeket, hanem a helyi, települési különlegességeket is meg kell őrizni az utókor számára. Ezek megmentése érdekében nyilvánította ki szándékát Békés Város Önkormányzatának Képviselő-testülete, hogy létrehozza a Békési Helyi Értéktárat. Információk a bekesvaros.hu oldalon

2013-10-31 12:00:00

Békés Torna Egylet (BTE- 1892)

A történelmi Délmagyarország egyik legrégebbi, még ma is működő vidéki sportköre, amit 1892-ben alapítottak. Jeligéje: „Erő – Egyetértés”.

A tagjai az alapításkor inkább csónakáztak, télen pedig korcsolyáztak, ezért építették a pavilonjukat az egykori Fehér-Körös partjára. Az hajdani ikonikus épületben ma vendéglő működik, csak a falán lévő tábla jelzi a Békési Torna Egylet múltját. Az I. világháború majdnem véget vetett az Egylet működésének, de ismét „talpra állt”, szakosztályokkal bővült, így a futballt, a boxolását, vívást, valamint a teniszezést is kipróbálhatták a tagok. A nehézségek tovább folytatódtak és 1923-44 között csak egyetlen szakosztállyal, futballal működött tovább. A II. világháború után beszüntette ugyan az önálló tevékenységét, de az 1990-es években ismét újra éledt, a Békési Torna Egylethez tartozik városunkban azóta is a Súlyemelő-, az Asztalitenisz- és az Ökölvívó szakosztály.


2013-10-31 12:01:00

Dr. Hepp Ferenc munkássága és életútja

Dr. Hepp Ferenc 1909-ben született Békésen, alap- és középfokú tanulmányait is itt végezte.

1930-ban a Testnevelési Főiskolát választotta továbbtanulása következő állomásának, ahol már az első évben évfolyamelsőként végzett. Ennek köszönhetően 1933-ban, mint nemzetközi ösztöndíjas a tanulmányait a genfi Rousseau Intézetben, majd az USA-beli Springfield-i Testnevelési Főiskolán folytatta. A doktori disszertációját az Iowa-i Egyetem védte meg. Az amerikai tanulmányait végül 1937-ben a Los Angeles-i Dél-Kaliforniai Egyetemen fejezte be. A magyarországi pszichológiai doktori címét 1943-ban, a Pázmány Péter Tudományegyetem védte meg „A célbadobás lélektani elemzése” címmel. Ennek köszönhetően megtörte az addigi előítéletek és megnyitotta az utat a testnevelés-tudomány hazai kibontakozása előtt. 1960-ban a Magyar Tudományos Akadémián szinté pszichológiából kandidált. Az 1954-ben létrejött Testnevelési Tudományos Tanács első titkára lett, a főtitkársága alatt készült el a Magyar Testnevelési és Sportbibliográfia. Közreműködött az önálló Testnevelési Tudományos Kutató Intézet felállításában, melynek az igazgatói posztját 10 évig be is töltötte (1959-1969). 

Még a békési diákévei alatt megismerkedett a kosárlabdával és az atletizálás mellett ez lett a kedvenc sportága. Még Springfildben ismerkedett meg és kötött életre szóló barátságot William Jones-szal, aki később az 1932-ben megalakult FIBA (Nemzetközi Kosárlabda Szövetség) főtitkára volt. Hepp Ferenc a sport iránti szeretete miatt 1938-ban megjelentette a Kosárlabda Szabálykönyve című művét, ami az első ilyen jellegű összefoglaló munka volt. 1940-ben a FIBA Technikai Bizottságának, majd 1942-ben az MKSZ (Magyar Kosárlabda Szövetség) elnöki tisztjét töltötte be. A Magyar Kosárlabda Szövetség alapítótagja, majd 1955 és 1980 között az elnöke is. Mindemellett a Nemzetközi Kosárlabda Szövetség európai társelnökeként is tevékenykedett. Munkájának köszönhetően alakult ki a magyar kosárlabda szaknyelv, amit az általa összeállított, többnyelvű Sportszótárban rendszerezett. 1956-ban alapítója és 1972-ig alelnöke is volt az UNESCO mellett működő Testnevelési Sport Világtanácsának (CIEPS). 

1980-ban Budapesten hunyt el. 1982-ben a Testnevelési Főiskola Hepp Ferenc-emlékérmet alapított. 1986-ban az akkori békési 3. számú általános iskola felvette Dr. Hepp Ferenc nevét.

 

Tudományos és szakmai munkásságáért kapott kitüntetései, elismerései:

 

 • a Magyar Népköztársasági Érdemrend arany fokozat

 • Sportérdemérem arany fokozat

 • Munka Érdemrend ezüst fokozat

 • „Volt kiváló hallgató” (Springfild, 1980)

 • „Kosárlabda Dicsőség Csarnok” posztumusz tagja (1981)

 • Békés város posztumusz Díszpolgára cím (1992)

 • „FIBA Hírességeinek Csarnok” posztumusz tagja (2007)


2013-10-31 12:02:00

Sportkönyvön szereplő sportvezetők

Az Erzsébet-ligetben található sportkönyv egyik oldalán annak az öt kiemelkedő sportvezetőnek a neve olvasható.

Ők azok, akik városunkban kezdték meg munkájukat és jutottak el edzőként, sportvezetőként Európa, illetve a világ elismert személyiségei közé:

 • Dr. Harmati Sándor tanszékvezető egyetemi tanár

 • Dr. Hepp Ferenc nemzetközi sportdiplomata, a magyar kosárlabdázás atyja; Gyöngyösi Elek testnevelő, edző

 • Kecskeméti Gábor testnevelő, edző, az 1952-es olimpiai tornászcsapat edzője

 • Szabó Ödön testnevelő edző.

 

A könyv másik oldalán, pedig azoknak az olimpián is résztvevő sportolóknak a neve olvasható, aki nemcsak öregítették településünk hírnevét, hanem példaként szolgálhatnak az ifjúság körében: 

 • Kecskeméti Gábor - tornász: főiskolai világbajnok (Budapest, 1935.), tornász olimpikon (Berlin, 1936.)

 • Kocsor Mária – kosárlabdázó: VB. 5. válogatott (Rio de Janeiro, 1957.)

 • Pankotai Gábor – kajakozó: világbajnok (Duisburg, 1995.)

 • Kurtucz Csaba – ökölvívó: VB. 5. hely (Belfast, 2001.)

A gránitból készült emlékmű Csuta György képzőművész tervei alapján Minya Gábor kőfaragó készítette. Az emlékművet 2009. november 18-án avatták fel, Dr. Hepp Ferencnek, a magyar kosárlabdázás atyjának 100. születési évfordulója alkalmából.

 


Postacím


Békési Polgármesteri Hivatal 5630 Békés, Petőfi Sándor utca 2.

Email


varoshaza@bekesvaros.hu

Telefon


+36 (66) 411-011